srijeda, 29. srpnja 2015.

U VEZI SAM S DJEVOJKOM ALI...

ANTE PITA:
Hvaljen Isus, htio sam vas pitati za jedan savjet. Naime, već sam četiri godine u ozbiljnoj vezi sa svojom djevojkom i hodamo kršćanski, ali se moj odnos prema njoj u posljednje vrijeme mijenja. Ona je bez daljnjega odlična, talentirana, djevojka i dobra katolkinja. No, već skoro godinu dana osjećam kako me privlači poziv u svećeništvo.

Iskreno, malo me strah od produbljivanja ovog osjećaja, jer ne bih htio nikoga povrijediti. No, u ovom trenutku se nalazim uistinu rastrgan između dvije odluke: trebam li slijediti eventualni poziv na svećeništvo ili se posvetiti braku koji je također važan i od Boga blagoslovljen poziv. Upućujem vam iskreni pozdrav u očekivanju skorog odgovora.


DRAGI ANTE,
Hvala ti na ovoj facebook poruci koju si mi uputio i dozvoli da tvoj upit objavimo na stranici ZVANJE.COM. Dobro razumijem ono što prolaziš, ili da kažem ono što prolazite. Nije prvi put da čujem da netko i u dugoj vezi započne ozbiljno razmišljati o svećeništvu, i odazove se. Tu mi na pamet već dolaze neki ljudi za koje se često molim, a koji su svoj svećenički poziv započeli u sličnim okolnostima kao i ti. Duhovne se stvari doživljavaju drugačije i žive drugačije, ljudski je patiti, i zasigurno će patnja uslijediti i ako odlučiš produbljivati poziv. No, budi svjestan iako postoji ono sudbonosno da, postoji i ono DA pisano velikim slovom prema onom Drugom, također pisanim velikim slovom, a taj drugi je Bog. Treba reći da Bogu. Hoću reći, treba otkriti i razumjeti što je Božja volja za tebe. Možda, ovo ću reći tišim tonom, i nije toliko važno jesi li ti sretan, nego je ono bitno... je li Bog sretan sa mnom. Svaki život i bračni i svećenički ima svojih uspona i padova. Iskreno mislim da je uistinu osimišljen onaj život koji provodimo služeći u ljubavi drugome - u braku; ili DRUGOME u duhovnom pozivu želeći ništa za sebe već da Drugi bude sretan s nama. Život nije samo zbirka opcija, nego je naš život "odgovor u ljubavi" prema Onome koji nas je u ljubavi i za ljubav stvorio, samo tako naš život nalazi smisao i sreću, čineći sve da Bog bude s nama zadovoljan.
Nije sad da te nagovaram na bilo što, već ti uistinu želim biti oslonac i pomoć, već imaš životnog iskustva da možeš sam uočiti stvari, razumjeti ih i dati adekvatan odgovor. Sjeti se one priče iz evanđelja o "Dragocjenom biseru", ili "O blagu na njivi"... kako trgovac odlazi doma prodaje sve druge bisere koje posjeduje, a svi oni također imaju svoju vrijednost - sve da stekne ovaj dragocjeni biser.
Pročitaj i onu priču o bogatom mladiću... da, znam, vrlo je upečatljiva. Ne boj se i znaj da Boga nitko ne može nadmašiti u darežljivosti, on uvijek daje najviše i najbolje. Uvijek!