petak, 24. srpnja 2015.

SVETI CHARBEL MAKHLOUF (ŠARBEL; SARBELIJE), PREZBITER - NAJVEĆI ČUDOTVORAC, ISCJELITELJ I MISTIK

SPOMENDAN 24. SRPNJA

Rodio se u jednom libanonskom selu 8. SVIBNJA 1828. kod mjesta Beka Katra, koje je jedan od najviših predjela Libanona. Kada mu je bilo tri godine ostao je bez oca te je tako bio pod skrbništvom strica. U dječačkim i mladenačkim danima posvetio se uglavnom brizi za stado, dok bi se životinje odmarale on je znao moliti u pećini u blizini, a školu je polazio u sjeni jednog stabla u selu. Njegova sestra imenom Warde bila je časna sestra, redovnica. Dvojica njegovih stričeva ili ujaka bili su monasi u samostanu kod Kossaia. Godine 1851. kao novak ulazi u maronitski samostan Annaya, tu polaže zavjete i uzima redovničko ime Charbel (Šarbel ili Sarbelije - naziv mučenika u Antiohiji u doba Trajana). Nakon završenog teološkog studija u samostanu svetog Ciprijana 1859. godine je zaređen za svećenika. U samostanu Annaya ostaje 15 godina, a zatim, na vlastiti zahtjev, povlači se u samotište, gdje provodi u osami strogi pokornički život u tišini, radu molitvi i klanjanju.
Šarbel je bio veliki štovatelj Blažene Djevice Marije. U kapelici je svakodnevno slavio svetu misu i umro je na oltaru 1898. Dragi Bog je čudom očuvao tijelo sv. Šarbela neraspadnutim te ga obdario posebnim ugodnim miomirisom. On slovi kao veliki čudotvorac. Na njegovu su se grobu, u samostanu Mar Maroun Annava, događali mnogi neobični znakovi i čudesa. Stoga je njegov grob omiljeno hodočasničko mjesto. Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 5. prosinca 1965., a svetim 1977. Šarbelovo ime uneseno je u Opći kalendar Crkve. Na to je Crkvu potakla i Sinoda libanonskih biskupa 1995. i solidariziranje s teškim stanjem kršćana na Bliskom istoku.
 

Sveti Šarbel molio je osobito za bolesne, za obraćenje grješnika i za duše u čistilištu, posebno za one kojih se nema tko spomenuti. Poticao je i druge na molitvu govoreći: "Ako neki čovjek sebi uzme za običaj češće činiti znak križa i zazivati Gospu, smanjiti će se napasti, jer su znakom križa pobijeđene i bačene u ponor!" 
  
Maksima svetog Šarbela:
"Svaki čovjek koji je izvan ljubavi on je izvan Boga, izvan svemira i izvan života!"


UKOLIKO ŽELITE JOŠ MATERIJALA O OVOM SVECU POŠALJITE NAM UPIT.

IGRANI FILM O SVETOM ŠARBELU