četvrtak, 21. veljače 2013.

KAKO ŽIVJETI GODINU VJERE

DESET PRIJEDLOGA KAKO ŽIVJETI GODINU VJERE

Osjećam kako nam ova izvrsna prilika za obnovu vjere jednostavno poput pijeska prolazi kroz prste. Zato bih htio s vama podijeliti deset sugestija kako živjeti Godinu vjere, pa čak i kako živjeti korizmeno vrijeme ili neko drugo. Prijedloge je napravio msgr. David Ricken biskup u Green Bayu, u Wisconsinu, on je predsjednik Komisije za evangelizaciju Biskupske konferencije SAD-a, a svoje prijedloge je sastavio temeljem papinog pisma Porta Fidei, Katekizma Katoličke Crkve, Dokumenata II. vatikanskog koncila i drugih prigodnih spisa, pa evo...

1. SUDJELOVATI NA SVETOJ MISI

Godina vjere želi promicati osobni susret s Isusom. To se na najneposredniji način događa u euharistiji. Redovito sudjelovanje na Svetoj misi jača vjeru po Svetom pismu, po Ispovijesti vjere, po molitvi, po duhovnoj glazbi, po propovijedi, po primanju svete pričesti i po zajedništvu u skupini vjernika. 

2. ISPOVIJEDATI SE

Kao i po Svetoj misi, katolici dobivaju snagu i produbljuju svoju vjeru slaveći sakrament Pokore i Pomirenja. Ispovijed traži povratak k Bogu, izražava bol zbog pada i otvara vlastiti život snazi i ozdravljujućoj milosti Božjoj. Briše krivice prošlosti i ulijeva snagu za budućnost.

3.  UPOZNAVATI ŽIVOT SVETACA

Sveci su postali uzori za sva vremena kako kršćanski živjeti i time ulijevaju beskonačnu nadu. Nisu oni bili samo grešnici koji su uporno tražili put k Bogu, već oni koji ukazuju na različite načine kako se može služiti Bogu: poučavajući, djelujući kao misionari, pomažući s ljubavlju, moleći i trudeći se u svakodnevnom djelovanju i svakodnevnim odlukama kako se Bogu svidjeti.

4. ČITATI BIBLIJU SVAKI DAN

Biblija nam omogućuje neposredan pristup Riječi Božjoj i govori o čovjekovoj povijesti spasenja. Katolici mole s Riječju Božjom (na način "lectio divina" ili koji drugi...) kako bi bolje uskladili svoj život s Riječju Božjom. Ne može se zaobići Biblija u zdravom duhovnom napretku u Godini vjere. 

5. ČITATI DOKUMENTE II. VATIKANSKOG KONCILA

Drugi vatikanski koncil (1962.-65.) donio je veliku obnovu Crkve. Obnovu u načinu slavljenja Mise, u ulozi vjernika laika, u shvaćanju Crkve i odnosu prema drugim kršćanima i nekršćanima. Kako bi se obnova pronosila potrebno je poznavati ono što Sabor naučava i na koji način on obogaćuje život vjernika.

6. PROUČAVATI KATEKIZAM

Katekizam Katoličke Crkve objavljen točno 30 godina nakon početka II. vatikanskog koncila, na jednom mjestu donosi istine vjere, moralni nauk, molitve i sakramente Katoličke Crkve. To je pravi izvor za rast u shvaćanju vjere. 

7. VOLONTARIJAT U ŽUPI

Godina vjere ne može se ograničiti samo na proučavanje i promišljanje. Na čvrstom temelju Svetog pisma, nauka Sabora i Katekizmu potrebno je provoditi inicijative. Najbolje mjesto za to je župa u kojoj pojedinačne karizme pomažu izgradnji zajednice. Svatko je dobrodošao kako bi bio poslužitelj u prihvaćanju, liturgijskoj glazbi, čitanju, vjeronauku i mnogim drugim ulogama u životu župne zajednice.

8. POMAGATI POTREBNIMA

Crkva potiče katolike na karitativne donacije i pomaganje u Godini vjere, jer u siromašnom, onom na rubu društva, ranjenom, susreće se samog Krista licem u lice, i ujedno se postaje primjer i poticaj drugima.

9. POZVATI PRIJATELJE NA MISU

Godina vjere ima, naravno, opće značenje i želi promicati obnovu vjere i evangelizaciju u čitavoj Crkvi, ali stvarne promjene događaju se na lokalnoj razini. Osobni poziv upućen pojedincu može biti od važnog značenja za onog koji se udaljio od vjere ili se osjeća otuđen od Crkve. Svi poznajemo takve osobe. Stoga, bilo bi lijepo da im uputimo prijateljski poziv.

10. UTJELOVITI BLAŽENSTVA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Blaženstva (Mt 5, 3-12) donose bogati program kršćanskog života. Potrebno je živjeti ih kako bismo bili ponizniji, strpljiviji, pravedniji, istinitiji, milosrdniji, slobodniji. Djelatno življenje vjere najbolji je način kako se nekoga privodi Crkvi u Godini vjere.