četvrtak, 20. listopada 2011.

KAKVE OLTARE GRADIMO???

Prevladavajuća religija suvremenog čovjeka je egoizam. Oltari slavljenja te religije mjesta su konzumizma... u kojemu čovjek nastoji udovoljiti svome lažnom "ja". Onom "ja" koje govori da me odjeća čini čovjekom i da pod svaku cijenu moram nositi markiranu odjeću inače ne vrijedim ništa u očima drugih (i u svojim očima); onom "ja" koje govori moraš izgledati uspješno i biti uspješan izlaziti u najotmjenije lokale i ekskluzivne klubove i onda ćeš biti sretan; onom "ja" koje ističe moraš uvijek biti u modi sa super frizurom, mladolikog izgleda (za to postoje kozmetičke operacije), moraš voziti dobar auto inače će te ljudi ismijavati... a da bi sve to imao moraš imati odličan posao za koji ćeš sve žrtvovati - jer ćeš tako steći dovoljno novaca da kupiš sreću - sreća je u novcu i ljepoti - to i vidiš na TV-u, na modnim revijama itd. Konzumerističko okruženje toliko se uvuklo u nas da ni egoizam nije što je nekad bio. Znamo li danas zapravo tko smo? - Razmišljamo li na određen način zato što smo to pokupili s TV-a ili je to stvarno naše mišljenje... Treba li nam određeni proizvod zato što smo vidjeli njegovu reklamu ili zato što nam je neophodan... i je li nam stvarno neophodan????  Čak nam i one vrijednosti koje su tradicionalno dobre danas mogu biti izopačene poput obrazovanja (obrazujem li se zato da pomažem drugima i sebi ili zato da steknem moć kojom ću nad drugima vladati?)

Ne treba o tomu duljiti - svi mi tu situaciju predobro poznajemo - možda je samo vrijeme da se upitamo - Kakve to mi oltare gradimo u svojem srcu, u svom načinu razmišljanja i djelovanja u svakodnevici? Jesu li to oltari suvremenog konzumerističkog okruženja koji nas tjeraju da budemo robovi samima sebi te da iz nezadovoljstva koje iz toga proizlazi porobljujemo druge ili su to oltari na kojima svojim molitvama, iskreno izrečenima u srcu, svojim razmišljanjima stavom i karakterom SLAVIMO BOGA?

Apostol Pavao kaže: U ime Krista zaklinjem vas, dajte pomorite se s Bogom!
Sve to što posjedujemo, znamo, koristimo, naše obrazovanje, školovanje, rad, prijateljstvo, sve to stoji ili pada pred pitanjem - KAKAV OLTAR TIME GRADIŠ U SVOM SRCU??? Komu dopuštaš da te iznutra vodi, komu se unutra klanjaš, komu zapravo vjeruješ? Koji je smisao tvog života? To su temeljna pitanja! Darove koje smo primili po velikom otajstvu Crkve često zatomimo i bacimo u stranu, a u sebi gradimo neke druge oltare na kojima mrcvarimo sami sebe i druge! Neka nas Duh Sveti koga smo primili oslobodi i da nam snage da u svom srcu podignemo Božji oltar poput Mojsija koji je napravio oltar s dvanaest stećaka, s kojeg će se uzdizati prinos od ja k Bogu, i na koju će Bog s naklonošću pogledati kao na žrtvu Abela! Bog vas blagoslovio!