četvrtak, 22. rujna 2011.

ZAŠTO?!3 ZAŠTO?!

"ZAŠTO CRKVA NIJE SUVREMENA???"
"ZAŠTO VJERA NIJE MODERNA???"
"ZAŠTO MI JE MOLITVA DOSADNA???"

Vjerujem da mnogi od vas, s pravom ili ne, postavljaju neka od ovih pitanja, barem ponekad. Ako mislite da ćete u ovom postu dobiti neko "instant rješenje" varate se! U životu vjernika obično nema "express službe" za rješavanje poteškoća i pitanja koja sebi postavljamo!
Mnogi o Crkvi govore da nije suvremena, aktualna!? Ti si draga prijateljice, dragi prijatelju koji čitaš ove retke možda isto član Crkve. Pitaš li se koliko ti možeš svojim aktualnim življenjem vjere, osuvremeniti Crkvu, učiniti je aktualnom i modernom?! Možeš učiniti itekako puno! Živi svoju vjeru dosljedno! Pitaš se možda kako? Znači već si se odlučio/la?! Pitati se, to već znači učiniti prvi korak. No, put nije lagan, to je ni manje ni više poziv na svetost života!

Počni već danas! Nastoj ne samo vjerovati, nego i razumijeti zašto i što vjeruješ. Danas imaš mogućnosti na pretek (župnik, roditelji, župne skupine mladih, dobre katoličke knjige, katoličke internet stranice, idr.) Ne boj se pitanja! Ljubi Majku Crkvu i budi joj dobra i poslušna kći, dobar i poslušan sin! Slijedi njene savjete, jer ti ona kao prava majka želi samo dobro! Kada tako dragi prijatelju svaki dan doznaš barem nešto novo o svojoj vjeri, o onom što Crkva naučava i savjetuje više nećeš biti trstika koju i povjetarac ljulja već ćeš se polagano pretvarati u visoki jablan koji i druge čuva od olujnih vjetrova. A tko zna, možda ćeš tek tada vidjeti koliko je tvoja vjera zapravo aktualna, suvremena i moderna kada i sam budeš poznavao razloge zašto vjeruješ i kada sam budeš dosljedno u životu provodio ono što vjeruješ.

Dakle to je naš prvi zadatak: "UPOZNATI SE SA SVOJOM VJEROM" odnosno "NASTOJATI RAZUMIJETI ONO ŠTO VJERUJEM"! Ne trebam te (ili trebam) upozoravati "čitaj provjerenu literaturu"! Onu koju su izdale katoličke izdavačke kuće, i drugo još važnije ne čitaj i ne gledaj "smeće", ne hrani svoju dušu "pokvarenom hranom"! Svakako nemoj se odmah bacati niti na doktorske disertacije, počni s onog stupnja koji smatraš razumljivim pa se lagano penji ka višemu! I još nešto "Svaki je dan novi početak" Ako danas i padneš, ustani i kreni opet! Ovdje ti želim mnogo mnogo ustrajnosti! U proteklim postovima sam mnogo govorio o druženju sa Riječi Božjom u Svetom Pismu, ovo bi se moglo nazvati isto druženje s Božjom Riječi ali onoj u Svetoj Predaji, odnosno usmenoj tradiciji, čiji su čuvari i navjestitelji aktualno crkveno učiteljstvo odnosno Papa i biskupi!

O molitvi se na ovom blogu puno govori! ZAŠTO MI JE MOLITVA DOSADNA??? Može se još nadodati teška, naporna. A sad postavljam protupitanje "KOLIKO ULAŽEŠ DRAGA PRIJATELJICE, DRAGI PRIJATELJU U SVOJU MOLITVU???", kažem ti toliko ćeš i dobiti.

Za molitvu treba ne samo dovoljno vremena, nego i svaki dan dovoljno vremena, ne samo svaki dan dovoljno vremena, već i u najboljem vremenu u danu dovoljno vremena izdvojiti na molitvu, i opet ne samo to nego i uz to imati i dovoljno tišine, biti smiren i raspoložen za molitvu (u tom pomognu vježbe koncentriranja o kojima smo govorili). Možda sada kažeš: "Dobro, tako ću pa onda neće biti poteškoća u molitvi?" Biti će ih ali svakako manje, a ti i u vremenu poteškoća ustraj i živi od onog vremena kada je Bog lijevao toliko milosti da ti je svaki tren bio kao najžarča molitva!

Ugledaj se u svece pa i ti svjedoči svojim životom! Biti će mi drago čuti i kako napreduje vaš put prema svetosti, gdje ste bili dobri, gdje je zapelo! Mail imaš, pa se javi. A do idućeg čitanja vam želim puno ustrajnosti i znajte da molim za svakoga od vas! Neka vas dragi Bog čuva i sačuva!28.1.2007. u 13:47

Objavio: filippoblu