četvrtak, 22. rujna 2011.

PODMIĆIVANJE DJECE SVE ČEŠĆERODITELJI NOVCEM "NAGRAĐUJU" SVOJU DJECU ZA USPJEH U ŠKOLI, ODLAZAK NA SPAVANJE I ODRŽAVANJE HIGIJENE

Biti roditelj i odgajati djecu zbilja je teška i odgovorna zadaća jer na kraju krajeva o toj zadaći ovisi i budućnost našega društva. Donosim vam zanimljiv tekst iz današnjeg broja Metro expressa:

"Da je mito postalo naša svakidašnjica nije ništa novo, ali da je postalo i redovita praksa čak i u obiteljima, vijest je koja zbunjuje i navodi na pitanje: Pa zar je i obitelj postala zajednica kojom vladaju interesi i koristoljublje? Neka istraživanja , ali i primjeri iz života to potvrđuju, prenosi Hina. Mnogi roditelji danas priznaju da podmićuju, ili ljepše rečeno, nagrađuju (često novcem) svoju djecu za razne stvari, od pristojnog ponašanja u restoranu, redovitog odlaženja na aktivnosti, dobrih ocjena u školi do cjelonoćnog spavanja u vlastitom krevetu. Ima čak i primjera da roditelji nagrađuju djecu kada skinu pokoji "suvišni" kilogram. Često se te nagrade daju za ponašanje kakvo roditelji očekuju od svoje djece. Dolazi, međutim, i do bizarnih situacija. Tako se , na primjer, jedan bračni par obratio stručnjacima za pomoć jer njihovo dijete ne želi oprati zube ako za to ne dobije nekakvu nagradu. - Mislim da sustav nagrađivanja ima svoje mjesto i vrijeme, i dobro djeluje na razvoj sposobnosti djeteta - izjavila je Mary Safyer, direktorica jednog roditeljskog savjetovališta. - Međutim, došlo je do toga da roditelji podmićuju svoju djecu na razne načine, pa im čak i plaćaju za dobre ocjene, za odlazak na spavanje i za održavanje higijene - zaključila je." (Metro express, srijeda, 18. travnja 2007. str 13)

Roditelji zasigurno i u ovim slučajevima nastoje učiniti najbolje za svoju djecu, no možda i ne htijući uče vlastitu djecu da je novac i nagrada u središtu života, mislim da metode odgoja i nagrađivanja moraju razvijati u djetetu osjećaj za istinske životne vrijednosti kao što su ljubav, prijateljstvo, poštenje... Nema veće nagrade za dijete od ljubavi i pažnje koju mu pružaju njegovi roditelji, možda današnji ubrzani stil življenja u kojemu se jednostavno "nema vremena" tjera roditelje da nastoje nadoknaditi pažnju na neke druge načine (kupujući igračke itd), što redovito nije tako dobar put. S djetetom treba provoditi vrijeme, družiti se i primjećivati i njegove uspjehe i pohvaliti ga, a i opomenuti za pogreške. Djetetu je puno važnija ljubav i pažnja nego li novci, igračke, ma kako one skupo koštale jer to su za njih ipak samo stvari.


18.4.2007. u 15:02

Objavio: filippoblu