četvrtak, 22. rujna 2011.

PIERCING I TETOVAŽE - NE SRLJAJTE S ODLUKAMA
Svjestan sam koliko je ovo još taboo tema u našemu društvu i koliko zapravo nitko o njoj i ne želi govoriti, no s druge strane svaki dan susrećem osobe s tetovažom ili "piercingom", na ulici, na faksu... a odnedavno je forumašica "Neuka" potaknula raspravu o tomu i na forumu.

Tetovaže i "piercinzi" su odavno prestali biti nešto daleko od nas, nešto što viđamo samo na filmskim glumcima ili poznatim pjevačima ili nekim drugim javnim osobama. "Piercinge" i tetovaže u zadnje vrijeme zapravo viđamo na nama bliskim osobama, prijateljima, kolegama iz školske klupe, a možda i ti dragi prijatelju ili prijateljice koja čitaš ove retke nosiš "piercing" ili tetovažu ili razmišljaš o tome, upravo ta činjenica je i mene potaknula da bolje razmislim o tomu i napišem ovaj post. Ne bih volio dragi mladi prijatelju/ice da ove moje retke shvatiš kao neko "soljenje pameti" ili "popovanje" htio bih da skupa s vama ozbiljno razmislimo o ovoj tematici, pa i vi svojim komentarima, e-mailovima doprinesite raspravi.

Svakako prvo što mi pada na pamet je čemu uopće tetovaže i "piercinzi", iz vaših dosadašnjih e-mailova o toj temi i razgovora s prijateljima vidim da razloga ima zbilja mnogo. Neki se tetoviraju da bi na taj način izrazili sebe, svoje mišljenje i stavove, svoj svjetonazor; neki to čine samo zato što to mogu; dok neki pak stavljaju tetovaže i "piercinge" samo zato da bi šokirali!

Ne znam što vi mislite o ovoj temi i koji su vaši razlozi, no svakako mislim da ćete se složiti kako se tu svima nama nameću brojna pitanja i problemi, neke od problematika i motiva ćemo nastojati raspraviti u ovom postu.

Treba istaknuti da Crkva ne zabranjuje tetoviranje i "piercing", no s druge strane prkos, podmuklost i pobuna protiv autoriteta su stvari koje nisu u Kristovom duhu i koje se ne slažu s naučavanjem Crkve i toga se trebamo čuvati i naše ponašanje uvijek nastojati usmjeriti na dobro kako društva, Crkve, obitelji tako i na dobro nas samih.

Sjetite se samo koliko ste puta do sada promijenili stil odijevanjam, frizure itd. Sjećam se frendice iz srednje škole koja je jedno vrijeme imala kosu obojenu u doslovce mali milijun boja - tada je to bilo cool i njoj i nama ostalima, no vjerujem da danas ne bi izgledala baš najbolje s tom frizurom. Tako je to i s tetovažama, možda vam se danas i sviđaju no pitanje je kako će vam se sutra sviđati...

Tu je i pitanje kakav će dojam vaša tetovaža ostavljati na druge ljude koji vas okružuju. Činjenica je da još uvijek mnogi imaju predrasude o ljudima s tetovažom ili "piercingom", odmah ih trpaju u koš s lopovima, banditima... u svakom slučaju neće misliti bolje o vama, reći ćete da to nije pošteno i vjerojatno ćete i imati pravo, no tako vam je to, i na to trebate biti spremni.

Znam ja da kad mladi čovjek naumi nešto, teško ćeš ga natjerati da se predomisli, čak govoreći iz iskustva čim nekoga tjeraš da nešto ne učini tim više će taj netko to učiniti... upravo zato te dragi frendu i frendice i ne želim tjerati da "prestaneš s glupostima" - ili ne želim izvaljivati neke druge fraze jer unaprijed znam da to može samo naškoditi raspravi. No, vrijedno je upozoriti i svakako to želim učiniti.

ZDRAVLJE JE NAJBITNIJE

U naslovu stoji NE SRLJAJTE S ODLUKAMA jer se ta vaša odluka tiče i vašega zdravlja. Mnogi profesionalci koji se bave tetoviranjem i "piercingom" će odbiti maloljetnike koji nemaju pristanak roditelja ili skrbnika. Ukoliko pak nabasate na nekoga tko bi vam to i obavio iako ste maloljetni svakako se upitajte u što se upuštate jer dovodite svoje zdravlje u rizik. Svi pričaju o drogama i nesteriliziranim iglama te opasnosti od AIDSA, i kod tetoviranja i kod "piercinga" ukoliko se koristi nesterilizirani pribor i igle može doći do zaraze AIDSOM, jer oba postupka se obavljaju tako da igla ide ispod vaše kože. Da bi tetovaža zacijelila potrebno je od 4 - 6 tjedana, dok kod piercinga to ovisi i o njihovu položaju tako da zacijeljenje varira od 4 tjedna do 6 mjeseci.
I to opet ako stvar prođe bez komplikacija i infekcija, a infekcije i nisu tako neučestale.

Svakako postoje osobe alergične na nakit koje moraju nositi nakit od posebnih materijala kako bi spriječili alergijsku reakciju, a također ima osoba čije tijelo jednostavno "piercinge" odbacuje, pa bi vam sigurno bilo žao da prođete puno muke ni za što, samo kako bi na kraju morali izvaditi "piercing" van jer drugačije vam infekcija neće proći niti rana zacijeliti. I to se eto događa.

Brinuti se o vlastitom tijelu, vlastitom zdravlju i dobrobiti je temeljna odgovornost koju svaka osoba ima. Stavljajući nepotrebno sebe u opasnu situaciju znak je manjka samopoštovanja. Moraš imati dovoljno samopoštovanja da sagledaš sve mogućnosti, postavljaš pitanja i na kraju se odlučiš za najzdraviju opciju za sebe. Postići neki izgled svakako nije vrijedno ako time dovodiš svoje zdravlje ili čak život u pitanje.

PROMISLI JOŠ JEDNOM

Pastoralna konstitucija II. vatikanskog koncila "Gaudium et spes" o Crkvi u suvremenom svijetu govori da čovjek "svoje tijelo mora smatrati dobrim i vrijednim časti kao od Boga stvoreno i određeno da uskrsne u posljednji dan." (GS, br. 14) Neki motivi tetovaža su daleko od dobroga, časnoga, čistoga i poštenog i kao takvi sigurno ne priliče kao ukras ljudske osobe koju je Bog stvorio. Svakako moramo paziti i da druge time ne vrijeđamo. Ako se nešto tebi sviđa ne znači da će se sviđati tvom prijatelju/ici, tvome dečku ili djevojci, tvome profesoru ili poslodavcu, ljudima koji te okružuju i do kojih ti je stalo, stoga svakako promisli još jednom.
Svakako se upitaj i kako će ta tetovaža izgledati godine i godine poslije kada se koža olabavi i smežura???
Ljudi znaju pogotovu mladić i djevojka tetovirati imena jedno drugog, no što ako se dogodi raskid veze, sumnjam da će se budućoj djevojci i dečku sviđati to što ima nečije drugo ime na sebi... Promisli opet??? Prijateljica forumašica mi je rekla "za to uvijek postoji operacija!" No operacije su vrlo skupe, a često ostavljaju ožiljak koji je primjetan kao i tetovaža koja je bila na tom mjestu!? - Ne znam baš koliko je to sve ok - mnogo je rizika u tomu???

Svakako prisjetite se da postoje i one privremene tetovaže (tu ne mislim na one koje dobijete kada kupite kalgume ili slično) koje izgledaju kao prave, a nema toliko posljedica poput onih pravih, pa ako netko baš ne može izdržati bolje da prvo proba s tim.

BIRAJ DOBRO

Što reći na kraju osim BIRAJ DOBRO, nadam se da ti je i ovaj podulji post u tomu bar malo pomogao, ukoliko si maloljetnik/ica, odluka svakako ne ovisi samo o tebi nego i o tvojim roditeljima ili skrbnicima, no ukoliko se roditelji i slažu to još ne znači da je sve OK, kada se radi o tetovažama ili "piercinzima" svakako se treba upitati vrijede li ta obilježja toliko da ih furaš svuda sa sobom???

25.6.2007. u 20:57

Objavio: filippoblu