četvrtak, 22. rujna 2011.

MOLITI ALI KAKO???

O načinima molitve, koncentraciji i drugome već je dosta postova barem na ovom blogu. No, tražiti i nalaziti Boga zahtijeva od nas i neprestano produbljivanje i naše molitve odnosno našega odnosa prema Bogu, pa tako ovo pitanje u naslovu često postavljaju i one osobe koje se rekli bismo često ili uvijek mole, a ne samo oni koji tek počinju ili traže vlastiti način razgovora s Bogom.

Čovjek je nekako instinktivno vezan za Boga i molitvu, tako mi se i samome dogodi da se obratim Bogu za bilo što i u bilo koje vrijeme no posebice u teškim trenutcima i jednostavno započnem Očenaš...

Mislim da se upravo tu krije i odgovor na to naše pitanje.
Apostoli su se isto pitali Moliti ali kako??? Upitali su Gospodina: "Nauči nas moliti" i tako se rodila Gospodnja molitva ili molitva Očenaša (Lk 11, 2-4; Mt 6, 9-13).

Isus je molio u teškim trenutcima svoga života, molio je tako često i s tolikom pažnjom da su oni oko njega to zapazili, zato su ga apostoli i upitali Nauči nas moliti - jer su vidjeli da je Isus čovjek molitve.

Sigurno si vidio u stvarnosti ili na tv-u kako ribar krpa mreže. Kad mreža pukne postaje neupotrebljiva jer rupe budu prevelike i riba iskače van te se s potrganom mrežom ne može ništa uloviti. Dobar ribar zna zakrpati mrežu tako dobro da se i ne vidi da je uopće bila potrgana, e tako bi mi trebali učiniti i s našom molitvom i našom duhovnošću ukoliko treba zakrpa.

Moliti možemo naučiti jedino moleći, stoga i ti potraži neko mjesto tišine gdje ćeš moći biti nasamo s Bogom pa potiho izgovaraj riječi molitve Očenaša, govori ih radije na glas nego li u sebi jer ćeš se bolje koncentrirati na njih no ne moraš izgovarati preglasno, može to biti i potiho izgovaranje. Nastoj vidjeti što te riječi konkretno tebi govore, imaju li one značenje u tvom životu? Koje su ti riječi posebice okupirale pažnju? Osjeti kako te Bog ljubi i koliko si dragocijen u Njegovim očima.
Što god više molimo to ćemo biti svjesniji Božje prisutnosti i blagoslova u našem životu. Znaš kako kažu da kada se neke riječi previše upotrebljavaju da gube na svojoj težini i prvotnom značenju, no kada se osoba nanovo osvrne na takve riječi i izgovori ih s većom pažnjom one nanovo otkrivaju onu prvotnu snagu i prvotno značenje, to posebice vrijedi za molitvu Očenaša, budući da se tako često moli.

Očenaš možemo nazvati i "cijelovitom" odnosno "potpunom" molitvom jer je u njoj sažeta sva dobrota i ljubav u učenju Isusa Krista, budući da su to Njegove riječi možeš biti siguran da je Bog prisutan kada ih izgovaraš, da te ljubi i daje ti blagoslov jer si ti Njegovo ljubljeno dijete.