četvrtak, 22. rujna 2011.

MARIJA - UČITELJICA MOLITVE

Ukoliko želiš biti dobar molitelj svakako se upiši u Marijinu školu molitve. Pitaš se kako - zapravo vrlo jednostavno, otvori Sveto pismo i nastoj u vlastitom životu činiti stvari kao Marija, ljubiti kao Marija i koračati Putem Istinom i Životom kao Marija, predati se sasvim Bogu kao Marija i s Bogom uvijek biti i o Njemu misliti kao Marija.

Mariju nazivaju prvim teologom zbog onog mjesta u Bibliji gdje ona pita anđela Gabrijela - Kako će to biti - (Lk 1, 34), to nama danas govori da i mi preispitujemo svoju vjeru i nalazimo za nju i razumsko utemeljenje kako bi naša vjera čim više postala i dio našega življenja i razmišljanja, dio našeg svakodnevnog postupanja općenito. Marija pita ali nakon obrazloženja - Gle! I tvoja rodica Elizabeta zače sina u svojoj starosti. Već je u 6 mjesecu ona koju zovu nerotkinjom, jer BOGU NIŠTA NIJE NEMOGUĆE! (Lk 1, 36) -Marija i prihvaća - Evo službenice Gospodnje NEKA MI BUDE po riječi tvojoj! - kažu da se baš na ovom mjestu vidi istinska veličina Marijina, u toj odvažnosti prihvaćanja Božje volje iako je situacija kada gledamo društvo u ono vrijeme jako ozbiljna, bez muža se našla trudna - bila je izvrgnuta sramoti i ruglu - no ustrajala je i rodila nam Spasitelja.
Upravo nas tu Marija uči ustrajati uz volju Božju.

Naša duhovnost i razmišljanje općenito trebalo bi više nalikovati Marijinom Veliča - to je usklik osobe koja je susrela Gospodina, to bi trebao biti i usklik svakog vjernika "Veliča duša moja Gospodina, duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome!"

Nakon opisa Isusova rođenja Luka nam govori o Mariji: "A Marija je pamtila sve te događaje i razmišljala o njima u srcu svome.! (Lk 2, 19); nadalje slično spominje nakon pronalaska Isusa u Hramu: "Njegova majka sve je te događaje brižno čuvala u srcu!" Tu vidimo Mariju kao učiteljicu molitve, kada smo govorili o Lectio divina spominjali smo kako treba uočiti određene retke u biblijskom tekstu pa se na njima dulje zadržati. Marija nam upravo to pokazuje, prvo je pamtila, zatim kaže Luka razmišljala je o njima. Božju riječ koju smo jednom pročitali trebamo kasnije preživati i živjeti od nje, dok sama Božja riječ ne uzraste sa nama i postane, tako reći, dio nas toliko da sami svjetlimo svjetlom Božje riječi drugima.

Marija nas uči kako i u teškim trenutcima života treba ustrajati u molitvi - Marija Isusa prati i na križnom putu i s Njim je pod križem - mač boli joj probada dušu i kao što je sa svojim Sinom dijelila križ tako dijeli i Slavu - Uznesena na nebo i okrunjena za Kraljicu neba i zemlje postaje nam Posrednicom svih milosti, najvećom Zagovornicom. Ona nam je uz svog Sina i Suotkupiteljica! Uz Marijinu pomoć učimo moliti i ustrajmo u životnim patnjama i poteškoćama, s Njenim Sinom nosimo križ i činimo sve novo, da bi i mi zaživjeli u Novosti Života.

4.5.2007. u 14:20

Objavio: filippoblu