četvrtak, 22. rujna 2011.

KONCENTRIRANJEU molitvi je potrebno sakupiti sve svoje raštrkane misli i osjećaje te Bogu pristupiti smiren i koncentriran. Putovi koncentriranja su različiti. Neki govore o ulasku u (prostore) mira i tišine, drugi o dovođenju sebe u sklad sa svim što te okružuje. Neki govore o vježbi pomoću koje hvatam svoje misli i želje i prisiljavam ih da se zaustave i smire. Drugi opet govore o mogućnosti da zađemo u samo središte svoga bića te barem na trenutak želimo i djelujemo u skladu s ovim središtem... Šutnja i koncentracija u molitvi mnogo pomažu, zato ćemo vam ovdje predstaviti neke putove „koncentriranja“. Ako ga nemate, korisno je tražiti ga dok ga ne pronađete.

1. Stani ili sjedni (ili zauzmi neki drugi prikladan položaj). Koncentriraj se kroz jedan trenutak na taj svoj sjedeći ili stojeći položaj. Obrati pozornost na svaki dio tijela, na svaki sitni podražaj što ga osjećaš na tjemenu, licu, vratu, tijelu. Pokušaj osjetiti dodir odjeće, stolicu na kojoj sjediš, pod na kojem stojiš. Pokušaj zatim osjetiti svaki dio svoga tijela – glavu, vrat, ruke, šake, prsa, leđa, noge, koljena, stopala. Pokušaj na koncu osjetiti čitava sebe u tom položaju, a onda se obrati Bogu s molbom da želiš osjetiti svoju cjelokupnu prisutnost (da bi je prinio Njemu) Bogu, svome Stvoritelju.

2. Zauzmi jedan miran položaj. Polagano i pažljivo svoju pozornost usmjeri na disanje, promatrajući osobito otvore nosnica, ulaženje i izlaženje zraka. Koncentriraj se na disanje dok ne osjetiš mir u svome biću. Dišući na taj način, možeš početi izgovarati neke riječi uz udisaj i izdisaj. Dok udišeš možeš govoriti „Gospodine Isuse Kriste“, a pri izdisaju „smiluj se meni“. Nakon određenog vremena (kad osjetiš stabilan nutarnji mir), možeš prijeći na razmatranje tekstova Svetoga Pisma ili kojem drugom obliku molitve. (Ako vidiš da nisi dovoljno koncentriran, vrati se vježbi).

3. Zauzmi miran položaj. Pokušaj polagano postati svjestan svega onoga što čuješ. Slušaj pozorno svaki zvuk, nastojeći razlikovati pojedine zvukove od općega šuma (buke). Jednostavno slušaj pozorno zvukove i nemoj razmišljati od kuda dolaze i koje su vrste. Podržavaj zvuk u njegovoj vlastitosti, svjestan da te taj zvuk ne ugrožava, da ti ne smeta i da je o tebi neovisan. Kada postaneš svjestan njegove prisutnosti, njegove vlastitosti i neovisnosti, dozovi k svijesti da si i ti tu prisutan pred svojim Stvoriteljem.

4. Kao što možeš postati svjestan zvukova koje čuješ, isto tako možeš postati svjestan i svjetla koje vidiš (i u kojemu sve vidiš), a isto možeš učiniti i s mirisima koje osjećaš.

5. Osim zauzimanjem mirnog položaja, do koncentracije se može doći i preko laganih pokreta. Izgovaraj (u sebi) molitve slične ovima: „Gospodine, Ti si moj Bog... Tebe tražim, Tebe ištem... Dolazim k Tebi... Ove trenutke poklanjam Tebi... Ponesi me... Primi me u svoje naručje...“ Pri tomu možeš gestikulirati ili plesati u skladu s njihovim sadržajem. Polagano podigni ruku, lagano se nagni naprijed, skupi polagano ruke kao da u njima nosiš darove. Nakon određenog vremena osjetiti ćeš mir i lagani zanos te ćeš se moći posvetiti meditiranju tekstova Svetog Pisma ili sličnim molitvama.

6. Postoje još i drugi načini, neki upale svijeću te ju stave pred sebe i posvete joj svoju pozornost (umjesto svijeće može biti i neki drugi objekt npr. kamen ili cvijet). Nekima u koncentraciji pomaže lagana glazba, dim tamjana... Nakon određenog vremena u kojem si svoju pozornost zaista usmjerio prema nekom Božjem stvoru, lakše ćeš se moći posvetiti samom Stvoritelju.

Pokušaj zapamtiti slijedeće pravilo. Jedno vrijeme biti će korisniji jedan, a u drugom vremenu neki drugi način koncentriranja. Svatko može pronaći način da se koncentrira ali tomu mora posvetiti dovoljno vremena. Ponekad kada smo vrlo rastreseni, ili na osobit način rastreseni, nečim potreseni, možda ću trebati za koncentriranje onaj način kojega obično ne koristim (ples). Koncentriranje je korisno, ali nije svrha samome sebi. Kada postane cilj samome sebi, pretvara se u oblik samozadovoljstva koji čak onemogućava molitvu. Na početku molitve vježba koncentracije je vrlo korisna i redovito pomaže da i molitva lakše protječe.

28.1.2007. u 14:06

Objavio: filippoblu