petak, 23. rujna 2011.

KOKO I DUHOVI

»Koko i duhovi« - hrvatski film za djecu; redatelj: Daniel Kušan; glume: Antonio Parać, Kristian Bonačić, Nina Mileta, Filip Mayer, Ivan Maltarić.

Veliko je zadovoljstvo i uspjeh što su se ove godine, nakon višegodišnje stanke, u hrvatskoj kinematografiji pojavila dva filma za djecu. Ponajprije, riječ je o vrlo dobrom igranom filmu »Koko i duhovi« redatelja Daniela Kušana snimljenom prema popularnom romanu za djecu Ivana Kušana. Otac i sin, Ivan i Daniel, napisali su scenarij. O liku dječaka Ratka Milića, zvanog Koko, ima nekoliko romana i dio su lektire. Posebno je dobra vijest da će Kinorama producirati pet ekranizacija tih romana, a iduća, film »Zagonetni dječak«, već se priprema.

Film »Koko i duhovi« osvojio je na festivalu u Puli pet nagrada: Zlatna vrata Pule - nagrada publike, dvije Zlatne arene: za glazbu i montažu, Brezu za najboljeg debitanta Daniel Kušan i Nagradu mladih filmofila za najbolji film. Film uskoro ide na nekoliko međunarodnih festivala, sada se prikazuje na Filmomaniji, a zatim na redovnom kinoprogramu. Odličan je za osnovnoškolce i cijele obitelji, jer će se odrasli rado prisjetiti omiljenoga lika iz djetinjstva.

Roman je napisan 1958. godine, a radnja je u filmu smještena u 80. godine 20. stoljeća. Djeca glumci odlično su se snašla u ulogama malih detektiva. Fotografija je dobra, ritam umjeren. Vizualno je solidno prikazano ozračje prošloga vremena. Režija je jasna i pregledna. Dijalozi su katkad duhoviti, a katkad odaju starmale karaktere djece. Priča o prijateljstvu petero djece: Zlatko, Marica, Miki, Božo (Bonačić, Mileta, Mayer, Maltarić) na čelu s Kokom (Parać) i njihovu skladu u rješavanju tajne staroga škrca Vinceka, zanimljiva je. Likovi odraslih, posebice Zlatkovih roditelja i policajca, dani su s malom ironijom. Ističe se odlična efektna glazba i sjajno animirana odjavna špica, pa valja ostati do samoga kraja filma.

source: www.glas-koncila.hr