četvrtak, 22. rujna 2011.

... I PROPUSTOM

Čini mi se često da je dobro koja propuštamo činiti veća tragedija od onih pogrešaka koje proizlaze iz naše ljudske slabosti, jer tko čini taj i griješi; ljudski je griješiti ali ljudski je i pokajati se, tražiti oproštenje i sam praštati drugima. Ljudi su nekada toliko opterećeni pogreškama da se boje uopće činiti, pa tako i činiti dobro kako ne bi pogriješili prema onoj istočnjačkoj budističkoj tradiciji - ako ne radim ne mogu pogriješiti - pa bi po tome savršeni nerad bio savršena svetost, no to naprosto ne stoji, jer kako će se čovjek u potpunosti ostvariti ako ne djeluje. Nije najveća tragedija doći pred Boga u uprljanoj odjeći, ako su ti ruke ispunjene žuljevima i dobrim djelima koje su činile jer nema Adamova sina koji nije sagriješio i pogriješio osim našega Gospodina Isusa Krista, veća je tragedija doći doduše čiste odjeće i čistih ruku ali zato praznih ruku, ruku koje nisu ništa činile i koje nisu nikakvog dobra dale... to su tragične ruke usudio bih se reći neljudske makar nalikovale ljudskima.

...i propustom! - odjekuje i danas u našim ušima, možda čak upravo u ovom trenutku! Što smo i koliko smo danas propustili učiniti dobra sam svatko sebi zna odgovoriti. Koga nismo ljubili, gdje nismo donijeli mir a bio je potreban, prema komu nismo iskazali milosrđe, kada nismo izvršili svoje dužnosti, pokazali razumijevanje i sućut, koga nismo saslušali, za koga to danas nismo imali vremena i koga se danas nismo sjetili i koliko smo danas molili... mogli bismo nabrajati unedogled i opet ne bi bilo dosta!

Čini dobro! Pitaš se kako - čini s ljubavlju i ne boj se! Čini malene i jednostavne stvari koje život znače... Komu ćeš danas reći VOLIM TE! HVALA TI! OPROSTI! MOŽEŠ LI MI POMOĆI I/ILI TREBAŠ LI POMOĆ? KAKO SI? TI SI MI SUPER... itd itd itd itd... Možda ćeš se iznenaditi kako svijet oko tebe postaje bolji... Svijet je ostao isti samo ga ti sada gledaš iz boljega kuta jer si promijenio svoje temeljno stajalište na dobro!

31.5.2007. u 8:58

Objavio: filippoblu