četvrtak, 22. rujna 2011.

GDJE SI MALI BOŽIĆU???

Čujem da je počelo Došašće, od svojih vjeroučenika sam čak dobio i odgovor, da je to vrijeme priprave za Božić. Pa eto ukoliko ne znate... Danas je to malo teže dokučiti kada počinje ta priprava i za što se uopće pripremamo. Ukrasi na našim trgovima su već ostarjeli, postavljeni su skoro prije mjesec dana, očito je njima Došašće malo ranije nego nama običnim ljudima. Sve je to danas relativno.

Pa ipak za što se to mi danas pripremamo, za mjesec darivanja??? - toga u našoj kršćanskoj logici nema, kršćani su darivatelji 365 dana u godini. - uh, da me sada čuju trgovci mislim da bi dobili sasvim novu ideju o promidžbi trošenja, kupovine... Onak čim prođe vrijeme zečeva i pisanica, staviš lijepo nakićenu jelu i bradatog djeda i eto zarade. No, naš način postupanja ne bi trebao biti takav, naprotiv radikalno drugačiji i suprotan tomu.

Za što to se mi ovih dana pripravljamo? - sve govori upravo o kupovanju, trošenju... izgleda da mi idemo ususret danima u kojima ćemo ugađati vlastitim probavnim traktima i taštini. Pa da nakupimo razloga za glavobolju na početku Nove godine. Tu ne samo da nema mjesta za malog Božića nego toga malog Božića uopće nema u takvom poimanju.

Neki će reći da se pripravljaju za blagdan rođenja Isusa Krista i ustrajno će tvrditi da su u pravu! - Pa, što ako takvima kažemo, da se taj Isus čije rođenje oni čekaju već rodio i da oni zapravo kasne dvije tisuće godina - hoće li ti ostati iznenađeni. No, upravo je tako, Isus se već rodio na ovoj Zemlji, živio je, bio je raspet, umro i uskrsnuo je. Nešto tu očito ne štima...

Za što se mi to onda pripravljamo? - Pripravljamo se za Isusovo rođenje u nama samima, ako mi ne postanemo Betlehem - Božić nam neće značiti ništa. Ako se u nama ne rodi Spasitelj - nećemo imati Božić makar okitili polovicu borova u Gorskoj Hrvatskoj i umotali stotine poklona u sjajne omote s vrpcom, Božića neće biti.

Pripravimo se kako bi Krist i u nama našao svoj Betlehem, svoje jaslice - tada će nam Božić biti svaki dan i svaki dan će biti dan darivanja - darivanja vlastitih životnih snaga za življenje radikalnosti Evanđelja. A što ćemo to drugima moći darovati. Najveći mogući poklon, darivat ćemo im malog Božića koji se u nama rodio kako bi se mogao roditi i u onima koje svakodnevno susrećemo. Tek tada nećemo padati na fore koje nam prodaju o nekom mjesecu darivanja.... tek tada ćemo imati uistinu SRETNE BLAGDANE!!!! Tek tada će društvo doživjeti istinsku preobrazbu u civilizaciju ljubavi i mira, sada se trebamo odvažiti napraviti prvi korak.

2.12.2007. u 15:49

Objavio: filippoblu