četvrtak, 22. rujna 2011.

BLAGDAN MOG NEBESKOG ZAŠTITNIKA SV. FILIPA NERIJANa današnji dan 26. svibnja Crkva se spominje jednog od "najveselijih i najslađih od svih svetaca", dobroga Pippa (tal. Pippo bono), kako su nazivali sv. Filipa Nerija - apostola Rima i utemeljitelja Oratorijanaca. Baš zbog tih njegovih odlika mi je drago da nosim njegovo ime i da mi je upravo on moj Nebeski zaštitnik.

Rodio se u Firenzi, gradu ljiljana, 21. srpnja 1515.
Bio je veselo i živahno dijete, među svojim prijateljima bio je taj koji je animirao igre i pazio na potrebe drugih, pa su ga prozvali dobri Pippo. U Rimu je, nakon što je završio fakultet, postao svećenik te je ustanovio svjetovne oratorije, mjesta okupljanja i radosnog druženja. Posebno je volio najmlađe, kojima je bio odgajatelj i prijatelj te se s njima zabavljao, što je bio najsigurniji način da ih odvoji od zla.

Filip je bio osoba kojoj su se povjeravali pape i kardinali, a umro je 26. svibnja 1595. u jednostavnosti i siromaštvu, među svojim narodom koji je znao prepoznati njegove ljudske vrline nazivajući ga "najveselijim i najslađim od svih svetaca."

Bio je uistinu "najveseliji svetac" koji je učio mlade moliti i družiti se u radosti. Do danas je ostao običaj, posebice u Rimu i Italiji da se svakom djetetu daruje simbolična vrećica bombona, kao spomen na sv. Filipa i na njegovu ljubav prema djeci i mladima koja je bila poznata svima.

Budući da je ovo ipak rubrika za priče evo jedne:

Pročulo se po cijelom Rimu kako je jedna časna sestra živjela sveto i pobožno te je po cijele dane molila i vršila pokoru te su je skoro za života htjeli častiti kao sveticu, a narod je svakodnevno hrlio k njoj. Papa je htio provjeriti radi li se tu o pravom svetom životu ili o nečemu drugome, pa zamolio svetoga Filipa Nerija da ode posjetiti tu časnu sestru i da mu onda kaže svoje mišljenje. Sveti Filip je rekao da će to učiniti i požurio se do samostana u kojem je ta sestra živjela, budući da je malo čas padala kiša ulice Rima su bile pune lokava, a sveti je Filip baš morao u svaku od njih ugaziti svojim cipelama.

Kada je došao do samostana, zamolio je sestru vrataricu da mu pozove tu "sveticu", no vratarica je odgovorila da je sestra u kapelici u dubokoj molitvi i da ju ona ne smije ometati. Budući da je Filip bio jako uporan, pozvali su dotičnu sestru iz kapele rekavši da je Filip Neri hitno treba. Kada je sestra došla pitajući se što je tako hitno, Filip joj je odgovorio da ima prljave cipele i da je došao da mu ih ona očisti, nato je dotična sestra planula na sv. Filipa zašto ju je zbog takvog bezveznog razloga pozvao iz kapelice u kojoj se nalazila u ekstazi, i jako se ljutila zbog toga. Filip je iz toga zaključio da je ta sestra daleko od svetosti jer joj nedostaje najbitnija stvar: PONIZNOST i to je kasnije posvjedočio i papi.

26.5.2007. u 12:29

Objavio: filippoblu