četvrtak, 22. rujna 2011.

BITI SRETAN

Biti sretan životni je san i želja svakoga od nas. No, ipak kada govorimo o sreći i što to ona znači mišljenja nam se razlikuju. Tako jedni govore kako je sreća u novcu, u zdravlju, u dobrim međuljudskim odnosima, u intelektualnim uspjesima, u življenoj duhovnosti. No s druge strane svakodnevno doživljavamo da su nesretni i oni slavni i poznati kojima novac nikada nije bio problem, nesretne su i obitelji koje premda se slažu nemaju dovoljno financijskih sredstava da prežive. Nesretan i nezadovoljan je i onaj čovjek koji misli da nije postigao sve one intelektualne ciljeve koje bi po svojim sposobnostima mogao postići... Pa gdje bi bio ključ sreće i skladnog života. Mislim da se ključ upravo nalazi u skladu i ispunjenju svih ovih 5 elemenata: financijska sigurnost, dobri međuljudski odnosi, intelektualni uspjesi, fizičko zdravlje i duhovni život. Mislim da su to elementi koji moraju biti ispunjeni da bi čovjek mogao biti sretan, naravno ima i tu časnih iznimki, no govorimo o redovitim slučajevima.

No tu je i druga strana koja se tiče i naših ciljeva u životu. Ukoliko smo ih rangirali previsoko naspram naših mogućnosti sigurno ćemo biti frustrirani, nezadovoljni i nesretni jer nikako ih ne možemo ostvariti. Ukoliko su pak naši ciljevi puno niži od naših mogućnosti opet ćemo biti nezadovoljni jer znamo da možemo puno puno više. Na tom području trebamo postići sklad i truditi se ne biti ni previsoki ni preniski u ocjenjivanju samih sebe.

Možda se pitate: Ovo je sve lijepo rečeno, ali kako to postići u stvarnosti, pa evo jedan zadatak za domaću zadaću.

Nađite ovaj tjedan vremena za sebe, uzmite papir i olovku (ili upalite računalo) pa napišite svoje želje na papir. Nemojte upotrebljavati fraze poput: Želim dobiti na lutriji, neka to bude radije želim riješiti svoje financijsko stanje i postati financijski neovisan/na ili želim započeti vlastiti posao i tomu slično. Nastojte u tom pisanju biti što detaljniji i precizniji i zahvatiti svih onih 5 elemenata koje smo prije naveli te nastojati vizualizirati kako svih tih 5 elemenata mislite poboljšati u životu. Kada to napravite pred sobom imate svoje dugoročne ciljeve, razmislite o tomu na koji ih način postići. Biti će mi drago čuti kako napredujete...

Neka vas Bog sve blagoslovi
Nemojte se bojati u Njemu živimo mičemo se i jesmo
i najvažnije On nas sve Ljubi

Puno pozdrava

Filippo

17.9.2007. u 16:10

Objavio: filippoblu